Kainuulaista sähköosaamista kaukomaille

Paikallis-Sähkön Kimmo Ojalehto paikallisen projektitiimin kanssa Bangladeshin voimalaitosprojektilla.

Paikallis-Sähkön sähköasentaja Kimmo Ojalehdon viimeisin ulkomaankeikka suuntautui tällä kertaa pohjoismaita kauemmas. Bangladeshin kaakkoisosaan on rakenteilla hiilivoimala, johon Paikallis-Sähkön kajaanilainen konepaja-asiakas toimitti projektille lauttapumppaamon.

Teollisuuskohteiden sähköosaamiselle on kysyntää

Metallialan yrityksen lauttapumppaamo valmistettiin eurooppalaisia standardeja vastaavaksi, joten myös sen asennusten on noudatettava näitä vaatimuksia. Niinpä sähköasennustöiden valvontaan pestattiin jälleen Paikallis-Sähkön osaajat, joilla on takanaan jo pitkä kokemus vastaavien mittatilaustoimitusten käyttöönotosta Suomessa ja maailmalla.

Keskisuurena sähköalan yrityksenä Paikallis-Sähkö on saavuttanut aseman monien teollisuusalan yritysten luottokumppanina niin paikallisten pohjoissuomalaisten asiakkaiden kuin kansainvälisillä markkinoilla toimivien yritysten keskuudessa. Luotettavuus ja laaja palvelutarjonta on poikinut aina uusia mahdollisuuksia.

Kimmo on jo toinen Paikallis-Sähkön työntekijä, joka on työskennellyt Bangladeshin kaakkoisosassa sijaitsevalla Matarbarin voimalaitosprojektilla. Sähköasentaja Jarmo Räsänen vietti työmaalla kuukauden viime vuoden puolella. Nyt pumppaamon tukipenkka oli osittain pettänyt ja asennusvalvontaa tarvittiin jälleen. Kimmon reissu projektille kesti kaksi viikkoa.

Tuliaisina uusia kokemuksia ja kerrottavaa kohdemaan kulttuurista

Sähköasennustöiden kärkimiehenä teollisuus- ja sairaalakohteissa työskentelevälle Kimmolle vaihtelevan kokoiset urakat kotiseudulla ja kauempana tekevät työnkuvan mielekkääksi.

Nyt työn alla on paikallisen paloaseman ja kaupungin varikon sähköistystyöt, mutta alkuvuoden reissu on yhä mielessä.

– Projekti oli mieleenpainuva kokemus niin ammatillisen kehityksen kuin työympäristön ja paikallisen kulttuurin myötä. Minut ja konepajan edustaja otettiin mukavasti vastaan ja paikalliset asentajat olivat kiinnostuneita suomalaisista työtavoista ja -kulttuurista, Kimmo kertoo.

Vaikka työturvallisuuden tasossa on vielä kirittävää pohjoismaiden tasolle, havaittavissa oli aktiivista kehitystä asiassa. Vaadittavat suojavarusteet viestittiin samankaltaisin kyltein kuin kotimaassa ja työtapaturmien raportointi ja läpikäynti työmaalla oli vaikuttavaa.

– Aiemmat projektityöt ovat suuntautuneet Ruotsiin, Viroon ja Tanskaan. Hienoja kokemuksia ovat olleet kaikki. Tämä viimeisin on jäänyt kaukaisen sijaintinsa ja kulttuurierojen vuoksi mieleen, Kimmo sanoo.

Matarbarin voimalaitos sijaitsee Chittagongin alueella Cox’s Bazarissa kolmen tunnin ajomatkan päässä lähimmästä lentokentästä. Pohjolasta saapuneille oli järjestetty majoitus ja ruokailu työmaa-alueella.

Reissutyökäytännöistä vaihdettiin kokemuksia. Suhteellisuutta Suomen pitkiin välimatkoihin antoi työmaalta harvemmin kotiseudulleen reissaavat paikalliset työntekijät, joilla kului jo pelkästään matkoihin kaksi päivää.

– Omat reissuni ovat kestäneet tyypillisesti kahdesta neljään viikkoa. Se on sopiva aika, jonka jälkeen on taas mukava palata tuttujen työkavereiden pariin Kainuuseen, Kimmo summaa.

Kuvassa vasemmalta Shozib Mahmud, Md. Ripon, Kimmo Ojalehto ja Ashraful Haque.

Uusimmat artikkelit

LVI-Aitta ja Paikallis-Sähkö avaavat yhteisen toimipaikan Sotkamossa

Kainuulaiset talotekniikkayritykset LVI-Aitta ja Paikallis-Sähkö avaavat Sotkamossa yhteisen toimipaikan torstaina 2.5. osoitteessa Kainuuntie 6, 88600…

Paikallis-Sähkön Timo Keränen ja Terrafamen Joni Lukkaroinen.

Eurooppalaista autoteollisuutta sähköistämässä

Hyppäsimme Timo Keräsen (kuvassa vasemmalla) sähköautoon Paikallis-Sähkön konttorilla Kajaanissa, ja reilun puolen tunnin ajomatkan jälkeen vaaramaisemien keskeltä…

Risto Pekkala

Paikallis-Sähkön Risto Pekkalasta QMG:n vuoden projektipäällikkö

QMG-konsernin Vuoden projektipäällikkö -tunnustuksen vastaanottaja julkaistiin Vierumäellä 5.5. pidetyillä konsernipäivillä. Palkinnon sai ansaitusti kokenut talotekniikkaosaaja…